вторник, октомври 17, 2006

Програма за студентска мобилност с катедрата по социология в Лунд, Швеция


Здравейте отново!

От доста време не сме писали, но ще се постараем да компенсираме това. също така, очаквайте скоро и линкове към фотоалбуми.

Тази есен нашата катедра отново обявавя конкурс по програмата ERASMUS/SOCRATES за академична мобилност. Спечелилият кандидат ще може да се обучава в продължение на един семестър като студент по социология в Лунд, Швеция. От кандидатите се изисква да владеят английски език на прилично ниво и да са много добри студенти. "Накрая ще остане само един", тоест, отпуснатото място е едно. Това обаче не следва да обезсърчава никого!

Нека ви покажем някои снимки от Лунд.

На първата снимка (горе, в началото на поста) можете да видите входа на департамента по социология (жалко, че надписът на табелата не си личи много, но ако не ми вярвате, ще ви пратя снимката в пълен размер)...


А това е департаментът по теология. Знаете, че нашата специалност има силен акцент към социология на религията, тъй че когато преподавателите ви се отбиват в Лунд, не пропускат да посетят тази сграда. Но това не е задължително за вас, де...


Ето централната университетска библиотека. Имат си библиотека, хората, а?

Лунд е град със средновековни традиции...


Лунд е малък и изключително чаровен град...


Дано следващиите снимки от Лунд, които качим на блога, да са на някого от вас...

Защо е важно за студентите по социология в ЮЗУ да се опитат да участват в тази програма?

Международният опит е изкючително ценен, за да можеш да си "свериш часовника". Ако социологията е нещо, което те интересува, добре е да можеш да видиш как се прави тя по света. Това помага да разбереш по-добре и социологията, която учиш, както и света, в който живееш.

Също така, за социолозите познаването на други култури е от съществено значение. То е от значение дори ако не си социолог, а просто модерен човек.

За българските студенти един от основните проблеми е бъдещета им професионална реализация. Имате ли си представа как натежава на CV-то ви обучението в чужбина?

Един семестър в престижен европейски университет с традиции, тръгващи от Средновековието, не е за изпускане.

В Швеция за студентите по социология е ясно като бял ден, че има ПРАВИЛА и че те важат еднакво за всички, но и че това е начинът да се изградиш като специалист. Скоро България ще стане член ан ЕС, така че, лека-полека, и нас това ни чака...

Освен това обаче, шведските студенти знаят какво е студентски живот и как да се забавляват. Готино е да познаваш студенти от твоята специалност, но от други страни!


И ако ще заминавате, вземете си по-дебели дрешки. Какво да се прави,
Скандинавия. И задължително си сложете в багажа дъждобран и ветроупорно яке (най-добре "две в едно") - чадъри не помагат много там. За шапки и шалове е излишно да ви напомням. Все пак да споделя, че в края на май в Лунд горко се разкайвах, че нямам шапка, шал и ръкавици.

Е, успокоителното в случая е, че Лунд е в южната част на Швеция - представяте ли си в северната какво е? И по-важното е, че хората в Швеция са топли и отзивчиви и че са специалисти в това да създават усещане за вътрешен уют. Там в университета се чувствате като вкъщи - има дори къде да си сготвите...

Толкова засега.


Светла Енчева

3 коментара:

Таня Владимирова каза...

Това е нещо прекрасно!!!!
Уважавам състезателния дух и възможност за себеутвърждаване. Пожелавам на всеки студент по социология да се включи в конкурса и наистина най-добрият да спечели! У С П Е Х!

Йорданка каза...

Съжалявам, че не съм по-млада и по-неангажирана. Това е прекрасна възможност, която давате на нашите студенти. Мили колеги действайте и не се чудете, за да не съжалявате един ден за пропуснатата супер възможност. Снимките са наистина прекрасни. Успех на всички кандидати!

Анонимен каза...

Уважаема ас.Енчева бих искал да знам,дали ще има конкурс за студентска разработка тази пролет ?Благодаря предварително!

Шабан