вторник, март 21, 2006

Добре дошли в блога!

ВНИМАНИЕ! ЗА КОНКУРСА ЗА СТУДЕНТСКА РАЗРАБОТКА КЛИКНЕТЕ ТУК!


Example


Example


Example

Ето и официалния старт на блога на специалност социология в ЮЗУ! Ако все още не знаете какво е блог – ето, това е :). Както виждате, този пост не е първият. Но искахме да обявим начинанието публично след връщането на авторите му от Испания.

Защо ни е да правим блог?

Първо, в наши дни публичното присъствие в Интернет вече не е фукня, а необходимост.

Второ, смятаме, че блогът е по-удачна форма от класическия сайт, защото в блоговете информацията се обновява периодично. Ще публикуваме новини за различни събития, конкурси, дискусии, различни аспекти на образованието по социология тук и на други места и т.н. и т.н.

Трето, блогът е чудесно средство за общуване. Добре сте дошли да оставяте коментари, пълни с критики, хвалби и предложения. Ще се радваме да имаме обратна връзка с вас! Не сме сложили снимката с графитите случайно – тя е тук, за да ви напомня, че този блог е място, където можете ДА СИ КАЖЕТЕ.

Четвърто, което е продължение на третото. Едно от хубавите неща на Интернет е, че в него общоприетите йерархии не важат точно по начина, по който важат в “реалния живот”. Тук всеки може да се опита да стане автор, даскал, творец или каквото си реши. Затова и в този блог няма противопоставяне на преподаватели и студенти – студентският клуб по социология разполага със собствен профил и също може да публикува постове (“пост” означава “статия” в блог или интернет форум).

***

Та като заговорихме за снимки, време е да разясним произхода на тези в настоящия пост. Всички те са от Испания. Както съобщихме
преди, бяхме там в качеството си на участници в Интензивния курс по социология “Разнообразие и различност в разширяваща се Европа” в рамките на програмата Сократ/Еразъм на Европейския съюз. В този курс участват преподаватели и студенти от Швеция, Финландия, Великобритания (Англия, Северна Ирландия и Шотландия), Холандия, Белгия, Малта и България. От българска страна, участниците бяха Марио Маринов (лектор), Люба Спасова (трети курс) Адрияна Манчева (трети курс) и Светла Енчева (в качеството си на докторант) – студенти.

Без преувеличение, българските участници по нищо не отстъпваха на колегите си от западните университети. Лекцията на Марио Маринов беше приета с подчертан интерес. Адрияна и Люба (Светла за себе си ще замълчи) бяха на ниво както в научните дискусии, така и на купоните (вижте снимковия материал), каквито имаше в изобилие.

Ето и най-важното, което искаме да споделим: установихме, че равнището на социологията, преподавана в нашия университет, по нищо не отстъпва на това в западните университети, които бяха представени в програмата. Дори напротив! Без преувеличение. Неща, които за нас са базисни, като например да имаш основно понятие какво пише в “Протестантската етика и духът на капитализма”, за много от студентите там бяха напълно непознати. Иначе много четат, за разлика от българските си колеги, ама КАКВО четат, е отделен въпрос.

Тъй че определено се върнахме с повишено самочувствие, което се опитваме да предадем и на вас!

Толкова от нас засега.


Светла Енчева

Няма коментари: